• 20. Yılımız... devamı
  • Münih Barosu Üyeliği devamı
  • 2016 Yılı İzmir İl ve İlçe Adliyelerinde Bilirkişilik Görevi devamı
  • İnternet Sitemiz Yenilendi ! devamı
  • Av. Emel Nişlioğlu, sicile kayıtlı Arabulucu olarak hizmet vermeye başlamıştır. devamı
  • Ofisimiz yeni adresinde faaliyetine başladı... devamı
  • Yeni Borçlar Kanunu, 10 Yıllık Kiracılar ve Kira Artış Oranları devamı
  • İsviçre Hukukçular Birliği (Schweizerischer Juristenverein) devamı
  • Stuttgart Barosu Üyeliği devamı
  • Almanya'dan Tarihi Karar devamı

Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Yurtdışında boşandım, Türkiye'de de boşanmış sayılmam için tekrar dava (boşanma tanıma tenfiz davası) mı açmam gerekiyor ?

Yurtdışında, yabancı bir mahkemeden verilen boşanma kararı Türk makamlarınca kendiliğinden geçerli olmamaktadır. Yabancı mahkeme kararının Türkiye'de geçerli olması için Türkiye'de boşanma kararının tanıtılması için dava açılması gerekmektedir. Uygulamada bu davalar boşanma tanıma tenfiz davası olarak adlandırılmaktadır. Bu davalarda teknik olarak ikinci bir yargılama yapılmamakta yalnızca ilk yargılama sonucu verilen kararın Türk hukukuna uygun olup olmadığı denetlenmekte ve karar Türk hukukuna uygunsa Türk mahkemelerince de onaylanmaktadır.

2- Tanıma tenfiz davası açmazsam ne olur?

Dava açmadığınız takdirde,

a)Türk hukuku bakımından eski eşinizle hâlâ evli görünmeye devam ettiğiniz için birbirinizin yasal mirasçısı olursunuz. Diğer bir deyişle, tanıma tenfiz davası açmadığınız takdirde boşandığınız eşiniz sizin mal varlığınız üzerinde hak iddia edebilir.

b) Yeniden evlenmek istediğinizde evlendirme dairesi, nüfus müdürlüğü gibi kurumlarda evli görünmeye devam edersiniz. Kimliğinizdeki evli olarak görünen medeni halinizi değiştiremezsiniz.

3- Yurtdışında yaşıyorum. Türkiye'de duruşmalara gelip gitmek benim için çok zor.Türkiye'de tanıma tenfiz davası açtığımda duruşmalara ben gelmeden dava yürütülebilir mi ?

Tanıma tenfiz davasında bir avukat görevlendirdiğinizde artık davaya bizzat gelme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Avukatınız sizin adınıza davayı takip ederek sonuçlandırabilir.

4- Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçeceğim. Yurtdışında verilen boşanma kararının Türkiye'de tanınması için yine de dava açmam gerekir mi?

Alman vatandaşı olup tekrar evlenmek istediğinizde Alman makamları önceki evliliğiniz nedeniyle evlenme ehliyetine sahip olup olmadığınızı Türk makamları aracılığıyla sorgulatmaktadır. Dolayısıyla böyle bir araştırma neticesinde tanıma tenfiz davası ile yabancı mahkeme kararı Türkiye'de tanıtılmadıysa yine evli görünmeye devam edeceğinizden yeniden evlenmeniz mümkün olmayacaktır. O nedenle evliliğiniz öncesinde Türkiye'de tanıma tenfiz davası açılması gerekir.

5- Tanıma tenfiz davasında avukatlık (vekalet) ücreti ve dava masrafları ne kadardır?

Tanıma tenfiz davalarında avukatlık ücreti tarafların ikâmetlerinin yurt dışında olup olmamasına, her iki tarafın avukat görevlendirip görevlendirmemesine dolayısıyla davanın süresine göre değişkenlik göstermektedir.

6- Tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler nelerdir ?

Tanıma ve tenfiz davası için, 

  • Yabancı mahkeme tarafından verilmiş mahkeme kararının orijinali,
  • Bu kararın kesinleşmiş olması (Kararda kesinleşme şerhi bulunması) ve apostil şerhi,
  • Yabancı mahkeme kararının konsoloslukça onaylı bir yeminli tercüman tarafından tercümesi,
  • Türk konsolosluğundan verilecek fotoğraflı boşanma vekaletnamesinin orijinali  gereklidir.

Yurtdışında verilen boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi hakkında başkaca sorularınız varsa aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Avukatlarımız somut durumunuz dahilinde  en uygun, en ekonomik ve  hızlı çözüm yolunu belirleyip size yardımcı olacaklardır.

Ofis Telefonlarımız : +90 232 368 85 25 , +90 232 368 54 84
Mobil Ofis Hatlarımız: +90 532 769 97 03, +90 532 785 54 85

E-Posta : [email protected] 
 

NİŞLİOĞLU Avukatlık . Rechtsanwälte © 2024 Her Hakkı Saklıdır
Doç. Dr. Bahriye Üçok Bulvarı No:8 Daire:2 Karşıyaka , 35600 İzmir
Tel & Faks: +90 (232) 368 85 25 – 368 54 84
E-Posta: [email protected]
Yasal Uyarı